Retorikk og tydelighet

Jeg elsker retorikk, god retorikk. Jeg digger det når setninger flyter og teksten blir som en melodi. Jeg er glad i ordspill, doble betydninger og forståelse mellom linjene. Likevel er ikke nødvendigvis tekst på rim eller en mengde puns som skaper god retorikk.

Så hva er da jeg liker?

I følge Store norske leksikon, handler retorikk om kunsten å tale for å overbevise, altså talens kunst. Det er en lære som har fascinert siden vi «skapte» språk, tenker jeg, og det ble skrevet avhandlinger om retorikk så tidlig som 384 fvt.

Å klare å overbevis har stor betydning hvis du vil ha noe gjort og du vil at noen skal gjøre det med deg. Det er også svært viktig hvis du vil at folk skal, ikke bare forstå hva du mener og vil, men også være enig med deg. God retorikk skaper tillit, motivasjon og til tider også beundring. Klarer man i tillegg det kunststykket å møte egenskapte forventninger med kunnskap og gjennomføringsevne, ja da finnes det ingen grenser.

For meg er selve nøkkelen til god retorikk et klart og tydelig budskap. Budskapet trenger ikke pakkes inn i vakre formuleringer, men bør ikke være simpelt heller. Trump sin retoriske «stil» er simpel for meg. En jeg derimot liker å høre på er Arbeiderpartiets nestleder, Bjørnar Skjæran. Han er tydelig, viser at han både kan og forstår temaet han prater om og har i tillegg en lun humor som skinner gjennom.

Det virker som mange har glemt denne tydeligheten som er så viktig for forståelsen og for å kunne overbevise. Det nærmest kjempes om å bruke så mange fremmedord og fornemme vendinger som mulig. Høres man egentlig smartere ut når «en spade» blir til «et redskap til forflytning av organisk og mineralbasert materiell, til utendørs benyttelse?

Ingen har noensinne vunnet en debatt på at ingen forstår hva de sier.

En kommentar om “Retorikk og tydelighet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..