Hva? Næmmen, alvorlig.. Hæ???

Jeg elsker at språket vårt er dynamisk. Selv om det er litt trist at gamle, litt artige ord, forsvinner ut, så er det gøy med nye ord også. Noen dukker opp som følge av teknologisk utvikling. Som blåtann, Wi-Fi og rekkeviddeangst. Noen ord dukker opp på grunn av samfunnsutvikling, som kommunedirektør, rosablogger og influenser. Det siste der får det til å grøsse nedover ryggen min, men det ser ut som det er her for å bli.

Ordet som nå har fått det til å tilte litt for meg er «faktaresistent». Det er et godt ord. Det beskriver begrepet på en tydelig og gjenkjennelig måte. Det jeg reagerer på er at det har dukket opp i det hele tatt.

Kjenn litt på ordet, faktaresistent. Dette beskriver en egenskap enkelte tilsynelatende har, at man er motstandsdyktig mot fakta. Motstandsdyktig er et synonym til resistent og det brukes mye i medisin, for eksempel om antibiotika og immunforsvar.

Jeg klarer ikke å fatte at fakta er noe folk kan mene er oppe til diskusjon. Fakta skal ha to streker under seg. Ja, det hender hva som er fakta endrer seg over tid. Jorda var helt klart flat, og sola gikk rundt jorda, helt til datidens forskere oppdaget noe annet. Fakta kan endre seg, men da gjennom forskning og vitenskapelig arbeid. Av fagfolk, stort sett.

For meg fremstår de aller fleste teorier som motsier vitenskapelige fakta ganske søkt. Som vaksinemotstand (der har vi også et ord jeg kunne pratet mye om) og de som mener jorda fremdeles er flat. Det er i beste fall konspirasjonsteorier.

Det er da ikke en egenskap å være stolt over?? Å nekte å ta fakta inn over seg. For så å skrike fra talerstoler og i sosiale medier at alle som klarer å forholde seg til fakta tar feil!

Dette blir så fjernt for meg. Særlig når begrepet «tro» trekkes inn. Tror du på at klimaendringene er menneskeskapt eller tror du ikke? De som er faktaresistent kan sies å ikke tro på fakta, men for den andre delen av befolkningen handler det ikke om tro.

Det er fakta. Ikke en fanatisk overbevisning, ikke naivitet ovenfor makteliten og heller ikke et ønske om å holde folk nede eller kunne innhente mer skatt fra folk. Det blir for dumt!

Skepsis er bra, det samme er å undres og å stille spørsmål. Å være faktaresistent er ikke å være skeptisk, det er mye verre enn det.

Vær så snill! Bruk den naturlige skepsisen på å være kildekritisk, ikke faktaresistent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..