Hvor kommer alt sinnet fra?

Jeg opplever at samfunnet vårt i dag er mer tolerant enn da jeg var yngre. Forskjellige religioner er normalt, vi har en kjønnsnøytral ekteskapslov og ungene mine får ikke sjokk når en i klassen har to mødre, osv. 
Jeg mener helt alvorlig at verden har gått fremover, selv om det innimellom kan virke som det motsatte. Særlig når man leser kommentarfeltene rundt omkring. Hvor kommer alt det raseriet fra? Uansett hva det gjelder, om det er hvordan man spiser brunost, hva man tenker om klimaendringene eller hvordan man henger dopapiret på dass, så finner man veldig sinte mennesker i kommentarfeltet. Ikke bare det selvfølgelig. Vi finner også de som er enig, de som er sarkastisk og kommer med idioterklæringene og de som bare legger inn typ «jeg er også her»-meldinger. Det er fascinerende.

Jeg vil henge meg litt opp i dette sinnet. Jeg opplever at mange på nett har kun to humørvarianter. Enten enig og dermed fornøyd, eller uenig og dermed rasende. Jeg merker også at vi er veldig snar med å sette merkelapper på folk. Folk defineres for eksempel som flink, skoletaper, tykk, tynn, overreligiøs, ateist, sosialist eller liberalist. Vi snakker i eksplisitter, med store bokstaver og utestemme om hverandre. Hvorfor det? Hvorfor dette behovet for å stemple folk, sette dem i bås?

Jeg er overvektig. Jeg er ganske snill, men kan godt være litt slem. Jeg er flink til å strikke, men kan pokker ikke gå på ski eller ro. Jeg er ikke den smarteste, men heller ikke den minst smarte. Jeg er norsk og jeg er engelsk. Jeg har vært dørvakt, jeg har studert økonomi. Slik kan jeg fortsette.

Poenget mitt er, ingen av oss, i hele verden, er bare én ting. Ingen av oss fortjener å bli satt i bås på basis av én egenskap og at det dermed gjøres antagelser om alle andre egenskaper man måtte ha. 
Så, hvorfor gjør vi det?

Det enkleste svaret er vel nettopp det. Det er enkelt. Lett å peke på og lett å forholde seg til. Det gjør det jo også ganske lett å føle at man har rett. Man kan ha rett moralsk, fordi en som sier «sånt» kan jo ikke være en god person. Man kan også ha rett sånn faktamessig eller faglig, fordi en som skriver «sånt» må jo være dum. Kanskje problemet mange har med å ta fakta innover seg, som å «tro» på vaksiner og vitenskap ellers, er at de oppfatter dem som meninger?

Litt av dette handler kanskje også om at vi ikke møtes ansikt til ansikt når disse kommentarfeltene fylles. Vi har ikke muligheten til å se de vi svarer, se at de er hele mennesker. Alt vi ser er tekst og kanskje et profilbilde. Er utrolig mye man kan tolke ut fra et profilbilde! Kanskje dette at vi sitter bak hver vår skjerm gjør behovet for å bli sett desto større? At vi nå har tilgang til nesten hele verden gjennom skjermene våre gjør oss kanskje ikke mindre ensom?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..