Var alt så mye bedre før?

Jeg tror jeg trygt kan si at selvfølgelig var ikke alt mye bedre før.
Jeg tror de fleste ikke ønsker å gå bakover, i alle fall hvis man ser på alt hva det innebærer. For eksempel var musikken var ganske knall på 80-tallet. Dessverre var også håret skyhøyt på grunn av overdreven «teasing» og bruk av hårspray, økonomien var ikke så mye å skryte av og lik lønn for likt arbeid var en enda større drøm enn det er i dag. For ikke å snakke om likestilling og Metoo-tilstandene.
Likevel er det en ting vi kanskje kan si var bedre, det politiske ordskiftet, retorikken.

Som medlem i Arbeiderpartiet hører jeg mye om hvordan partiet må se seg tilbake til de store før oss, som Gerhardsen. Partiet må finne tilbake til røttene sine. Dette hører jeg fra folk utenfor partiet, men også internt. Jeg skjønner i utgangspunktet hva de mener og jeg tror egentlig ikke det handler om politikken vår, men hvordan vi formidler den.

I tida etter krigen, gjennom det som kalles partiets storhetstid, hadde vi flere svært dyktige retorikere i partiet. Det har vi fremdeles, men mange opplever at vi ikke snakker norsk lenger, men konsulentsk. Vi bruker et tungt og unødvendig komplisert språk. Det er ikke lett å si seg enig med noen når man ikke helt skjønner hva de sier.

Retorikk er viktig. Et medlem hørte meg si det en gang og reagerte ganske kraftig. Hva mente jeg med det? Det var jo bare ord og ordene endret jo ikke politikken!
Det hun mente var at det burde ikke spille noen rolle hvilke ord vi brukte, så lenge politikken var bra. Det er et poeng, men jeg mener det ikke er fullt så enkelt. Dessverre.

Ord er en politikers viktigste verktøy.
Det er gjennom ord vi forteller hva vi står for, hva vi vil og hvordan. En dyktig politiker velger sine ord med omhu.

Et lite eksempel. Det er lenge siden Arbeiderpartiet begynte å bruke slagordet «Like muligheter for alle». Det er enkelt og det dekker ganske mye av politikken vår. Ikke lenge etter kunne man lese i Høyres program, «muligheter for alle».
Det er jo tilnærmet likt, men meningsforskjellen som ligger i det lille ordet «like» er enorm. Det er ord, det er retorikk, det er viktig.

Ord er ikke et regnestykke. Ord er liv.

André Bjerke

En kommentar om “Var alt så mye bedre før?

  1. Det er jo nettopp ordene som endrer. Retorikk er viktig. Det er kunsten å overbevise, og slik vi kan påvirke. Det er ikke sånn at retorikk bare er skitne knep. Politikk handler om å finne en felles sannhet. Da må vi argumentere og overbevise. Det er retorikk. Enten den er god eller dårlig, effektiv eller ikke. Hvis vi tror at det bare holder å ha den beste politikken, men at vi ikke tror vi må overbevise noen andre om det, da kommer vi ikke langt. Det er ikke to streker under svaret i politikk. Vi er avhengige av å enes.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..